geel korenveld tegen de heuvels Image Header
Willemijn Delcourt portret foto

Interview met Willemijn Kaasjager

‘Vertrouwen hebben is iets groots.’

Interview met Willemijn Kaasjager, ervaren en bevlogen Dru yoga docente.

Willemijn komt in La Perle van 25 – 29 mei 2017 de Dru Yoga meets Mantra Retreat begeleiden, waarbij zij het Dru yoga gedeelte voor haar rekening neemt. Middels dit interview stel ik haar graag aan u voor.

Wat betekent Dru yoga beoefenen voor jou ?

Dat is voor mij de manier om te kunnen landen en te kunnen zakken in een diepe laag van stilte en ontspanning, dicht bij mijn hart. Door de zachte en vloeiende bewegingen wordt er een innerlijke kracht in mezelf aangesproken, en ben ik als het ware in een andere wereld. De ambitieuze kant van mezelf verdwijnt en de kritische stem in mijn hoofd raakt op de achtergrond en lost op. En dat geeft me een gevoel van verbondenheid en zelfvertrouwen.

Van huis uit heb ik meegekregen dat ik hoge eisen aan mezelf moest stellen en dat heeft gemaakt dat ik de lat altijd hoog heb gelegd. Alles moest altijd perfect zijn. Daarmee was er ook altijd veel zelf kritiek. En mijn ‘eigen ik’ ging daardoor teloor … Dru yoga brengt me dicht bij mezelf, naar de stilte in mezelf. En dan zegt mijn hoofd even niets. Heerlijk !

Wat is het speciale van Dru yoga ?

Dru is de yoga van het hart, van het hart chakra en kenmerkt zich door vloeiende en zachte bewegingen. Dru komt van Druva, dat is Sanskriet en betekent ‘het stille punt’. Ook houdt Dru verband met de Poolster, de ster die verbinding maakt met de stilte in jezelf. Deze yoga bevordert de zachtheid in jezelf en om zonder oordeel te zijn, zowel naar jezelf als naar anderen.

Je kan Dru yoga op allerlei niveau’s uitvoeren, van fysiek uitdagend tot een mildere variant, het is in ieder geval voor iedereen toegankelijk. Zelfs vanuit je stoel kan je Dru yoga beoefenen. De beweging loopt synchroon met de ademhaling in één vloeiende stroom, voeg daar visualisaties aan toe en dat tezamen brengt je diepe ontspanning, zowel geestelijk als lichamelijk. Ik moet zeggen dat ik andere vormen van yoga ook niet bestudeerd heb omdat ik alles in deze vorm van yoga gevonden heb. Zowel fysiek als spiritueel word ik uitgedaagd.

Dru staat ook voor het onzelfzuchtige geven aan anderen, genereus zijn. Het doorgeven aan anderen en hen te helpen bij hun eigen innerlijke stilte te komen is prachtig. Ik word daar altijd heel blij van. Een cadeau om te mogen doen !

Hoe ben je ermee in aanraking gekomen en hoe ontwikkelt zich de betekenis ervan in jouw leven ?

Wel dat is eigelijk heel grappig, het komt door mijn buurvrouw Eva. Zij zag er zo stralend en tevreden uit na een Dru yoga les en dat wilde ik ook ! Toen ben ik op een dag met haar meegegaan en altijd gebleven. En toen ik de Dru dans ontdekte (naast yoga is er ook een dans-vorm) tijdens een workshop in Wales toen wist ik: dit is het helemaal ! Als kind danste ik al door de huiskamer op klassieke muziek, dan was ik als het ware in een andere wereld. En nu kwam dat helemaal samen, maar dan op een volwassen manier, dat was een geweldige ontdekking ! Vervolgens ben ik de drie jarige Teachers Training Course gaan volgen in Arnhem.

De verandering in mij is echt enorm; ik ben zoveel rustiger en ge-aarder geworden. Ik was voorheen erg hectisch en vloog snel op alles af. Als iemand me om hulp vroeg bijvoorbeeld stond ik direct in de startblokken. Die bevlogenheid heb ik nog steeds maar met een veel steviger basis. Ik merk ook dat ik een verfijnder onderscheidingsvermogen ontwikkeld heb, waardoor ik rustiger kan kijken naar wat behulpzaam is in een situatie. Ik kan overwegingen maken. Sommige mensen denken dat dat afstandelijker is, maar zo ervaar ik dat niet, het is absoluut begaan en compassievol, maar het is vele malen minder emotioneel. Ik handel niet meer vanuit de hectiek of de impuls van een emotie. Maar vanuit rust en wijsheid.

Ook ben ik veel blijer geworden. Ik kan genieten van het moment. Dat is zo tastbaar en aanwezig in mijn leven nu. Om te Zijn in het moment. Er blijft telkens verdieping plaatsvinden merk ik, ook doordat ik de meditatie opleiding van Dru aan het volgen ben. Dit is een twee jarige opleiding tot meditatie docent en ik ben in het tweede jaar nu.

Stilte verdiept. En het vertrouwen om in het moment aanwezig te durven zijn, dat verdiept zich ook. Het zelfvertrouwen. Het vertrouwen hebben in het zelf. Vertrouwen wordt vaak als woord zo klakkeloos gebruikt, maar het is eigelijk iets groots. Iets natuurlijks ook, waar we allemaal op aangesloten kunnen zijn. Sterker nog, waar we allemaal op aangesloten zijn als we ervoor open staan. Vanuit het hart.

Waarom in La Perle bij Egbert & Ilja ?

Ik heb vorig jaar genoten van de prachtige omgeving en dan bedoel ik zowel buiten als in het huis. Het huis heeft zijn karakter behouden. En jullie werken ook heel liefdevol en meditatief eigelijk. Jullie moeten best hard werken, er is veel te doen, maar jullie zijn niet aan het ‘buffelen’, dat is fijn en inspirerend. Net als in de Dru yoga geven jullie vanuit een innerlijke stilte en kracht. Ook het heerlijke eten wat Egbert klaarmaakt is verrukkelijk. Verzorgd, kleurrijk en gezond !

Het domein, het huis, en jullie dragen alles wat er gebeurd. De rust die dat uitstraalt is heerlijk. Zeker als je zelf een workshop geeft, dan heb je helemaal geen tijd om iedereen te verzorgen en omdat jullie dat zo fijn doen kan ik het hoogste bieden aan de deelnemers.

Dank je wel Willemijn, we zien je graag terug met Hemelvaart in La perle !

Ilja Tammen, 17 april 2017 Anrosey

Voor info en aanmelden:

http://www.willemijnkaasjager.com/yoga-mantra-retreat

0031 (0)6 25 47 49 67

 

Deel dit bericht: