Image Header
een enorme kindertekening wordt getoond in het ruime landschap

Creativiteit op vakantie in Frankrijk

Zodra de grote vakantie in NL is begonnen richten we hier in la Perle d’Anrosey het Kinder Atelier in.Ooit ontstaan als spontane actie. En nu al voor het vijfde kaar op rij! Voor de kinderen die op doorreis zijn met hun ouders in onze B&B. We ontvangen vaak gasten en gezinnen voor één enkele overnachting, op doorreis naar hun vakantie bestemming in zuid Frankrijk.  Als ze willen kunnen de kinderen bij ons in het atelier hun creativiteit vieren, met een zeer goede kwaliteit vetkrijt, zodat ook het dunste lijntje een zeggingskracht heeft, en papier in alle soorten en maten. We hangen alle tekeningen op, en gedurende de zomermaanden wordt het kinder atelier almaar voller. Zo inspireren de tekeningen telkens weer andere kinderen en zetten hen aan tot hun eigen creativiteit. Heel mooi om te zien hoe er ieder jaar op deze manier een soort interactie ontstaat tussen al deze kinderen, via hun achtergelaten kunstwerken. Een soort feestje van kleur en vorm die elk jaar haar eigen zeggingskracht heeft.

Creativiteit zonder oordeel

We houden zelf van creativiteit, tekenen en schilderen. En nu we hier in Frankrijk dit grote atelier hebben houdt niets ons tegen om dit met onze gasten te delen. Het plezier dat dat geeft. Om zonder oordeel te durven tekenen. Het hoeft niks voor te stellen, het hoeft niet iets te wòrden. Het ìs al iets. Het bestaat eenvoudigweg. Al weet je soms niet wat dat is. Het is gewoon wat het is. Zonder mooi of lelijk. Het ontroerende is dat het simpelweg een uitdrukking is van wie je bent. Dus daar passen de labels van een oordeel niet op. Het is een raadsel eerder. Een teken. Een kreet misschien, of een lied, of een verhaal. Of een herinnering. Een droom, een nachtmerrie ? Of gewoon rood. Of strepen. Stippen. Een vaas bloemen. De maan ? We weten het niet. En dat geeft ook niet. Laat het maar een mysterie zijn. Het is fijn om zonder schroom te tekenen, en het daarna op de muur te hangen. Zichtbaar. Voor iedereen die in de zomer bij ons in de B&B verblijft. En ook voor de kinderen die de volgende dag de tekeningen zien hangen, en daardoor weer geïnspireerd raken om zelf óók iets te tekenen.

Het is volop vakantie voor je handen

Soms weet je zeker dat je een boom wilt tekenen en je weet ook héél zeker hoe die eruit moet gaan zien, je begint er met volle inspiratie aan, maar dan lukt het niet…. Het plaatje in je hoofd ziet er heel anders uit dan wat je handen aan het maken zijn. Oh ! de frustratie die dan op kan komen ! En dan begint het eigenlijk pas echt. Om dan je creativiteit te blijven volgen. Om dan niet in je frustratie te gaan geloven, maar naar je handen te leren luisteren. Dat is eigenlijk het èchte kunstwerk. Het geheim is om dan drie keer diep te ademen en je idee te laten varen… Om de intelligentie van je handen te gaan zien, die hun eigen wijze lijnen aan het trekken zijn. Leren je handen te vertrouwen. Er kan dan een heel ander plaatje van een boom ontstaan dan je van tevoren bedacht had. Maar misschien wel heel verrassend en levend, ontstaan vanuit wat je handen weten. Wie weet ben je zelf wel verbaasd over wat er op dat papier is verschenen. Niet alleen je hoofd weet dingen, je handen ook. Op school wordt er altijd veel van het hoofd gevraagd, en daardoor voeren de gedachten vaak de boventoon. Maar op vakantie mag het hoofd even uit en stil worden. Zodat daaronder het zoemen van de handen te horen is: op vakantie is het hùn beurt om het hoogste woord te voeren !
Ik zie ernaar uit om dit jaar wederom kinderen en hun creativiteit in ons vakantie atelier te verwelkomen. Zie jullie graag verschijnen ! Ilja Tammen, Anrosey 2020.

Deel dit bericht: