Heuvel rond Anrosey met schuurtje Image Header
Nynka Portret fotoblog

Interview met Nynka Delcour.

‘Alles wat ik doe komt uit dezelfde bron, van binnenuit.’ Interview met Nynka Delcour, geëngageerd muziektheater maakster en zangeres.

Nynka komt van 25-29 mei in La Perle de Dru Yoga meets Mantra Retreat begeleiden, waarbij zij het zingen voor haar rekening neemt. Middels dit interview stel ik haar graag aan u voor.

Wat betekent zingen en muziektheater maken voor jou ?

Dat is wie ik ben ! De fusie van theater en muziek is voor mij de hemel. Ik mag schrijven, acteren en zingen. De voorstellingen zijn inhoudelijk èn het publiek heeft er wat aan. Dat is toch geweldig !Bovendien kan ik daar al mijn kwaliteiten inzetten, het is fijn om te voelen dat je uitgedaagd word om je talent te gebruiken. En om dat te kunnen inzetten voor een hoger doel, dus groter dan alleen mijn eigen zin om theater te maken.

Heel lang heb ik gedacht dat ik moest kiezen : òf theater òf muziek. Ben ik nu een actrice of een zangjuf, of een zangeres ? Na mijn theateropleiding in Maastricht ben ik conservatorium zang in Hilversum gaan doen. Nadat ik beide studies had afgerond wist ik niet goed waar ik voor moest gaan. Alsof het theater en de muziekwereld niet bij elkaar kwamen. Alsof ik een keuze moest maken.

Het was echt een zoektocht voordat ik doorkreeg en van binnenuit kon voelen dat ik dat allemaal ben: niet òf òf, maar èn èn … zowel actrice als zangers als zangjuf. Bovendien schrijf ik teksten en creëer ik mijn eigen stukken, samen met fantastische collega’s.

De voorstelling ‘Hou me los’ die ik in 2013 maakte was een doorbraak waarin alles voor mij voor het eerst samenviel. Ik weet nog dat ik dacht ; en nu ga ik iets maken waar ik zin in heb, wat ik zelf wil vertellen. Ik was het zo beu om op mijn tenen te lopen om ergens bij te willen horen. En ik wilde gewoon een liedjesprogramma maken, over iets waar mijn hart lag. ‘Hou me los’ is een voorstelling op maat, we spelen binnen de gezondheidszorg, en dan met name de geestelijke gezondheidszorg. De mensen hebben er echt wat aan, het gaat direct over de realiteit waar men dagelijks mee te maken heeft en die emoties raken. Het brengt veel teweeg, dat is voelbaar tijdens het spelen. Ook opent het een dialoog. We houden altijd een nagesprek, en het is louterend te merken dat mensen zich gezien en gesterkt voelen door de voorstelling. Voor mij is het bovendien een uitdaging om kwalitatief theater te bieden, juist op zo’n plek. Vaak denken mensen dat het vrijwilligerswerk is, maar dat is het niet hoor ! Het blijft een vak en het is mijn werk. Maar dan wel met hart en ziel.

‘Hou me los’ is een heel persoonlijke voorstelling. Het gaat over de invloed die de ziekte van mijn grote broer, schizofrenie, op het hele gezin heeft gehad. Dit te spelen binnen de gezondheidszorg heeft op mezelf ook een helend effect. Om te ervaren dat mensen naar me willen luisteren, en dat nog wel met dit pijnlijke verhaal. Het raakt aan mijn eigen pijn, ik heb heel lang gedacht dat ik harder moest zijn om de ‘rat-race’ en rivaliteit aan te kunnen. Maar dat is nu mijn kracht geworden; mijn pijn of de pijn van anderen te kunnen transformeren tot iets positiefs, om daar met mijn teksten en muziek kunst van te maken.

Alles wat ik nu doe, acteren, zingen, schrijven en lesgeven, komt uit dezelfde bron van binnenuit. Er is geen scheiding meer. Mijn overtuiging: ik geloof in heling en verbinding en mijn werk, dat wat ik vormgeef, is wie ik ben.

Wat zijn mantra’s ?

Mantra’s zijn zich herhalende zinnen, soms met een melodie, soms op één toon, het is een herhalend patroon. Je kunt ze zingen, maar je kunt ze ook herhalen in je hoofd, zonder geluid dus. Bijvoorbeeld ‘ ik ben zo moe’ is ook een mantra in je hoofd, iets wat je de hele dag door maar blijft denken en ‘zeggen’ tegen jezelf. Nu is dit een voorbeeld van een mantra die je waarschijnlijk niet zoveel positiefs zal brengen. Maar het geeft wel aan hoe sterk de werking kan zijn van een zich herhalend patroon in je hoofd.

Traditioneel zijn mantra’s in het Sanskriet, een 3000 jaar oude taal uit India. De traditionele mantra’s roepen specifieke goden aan, deze goden staan voor kwaliteiten in jezelf. Bijvoorbeeld Ganesha, de olifant god, die staat voor moed en zelfvertrouwen om obstakels op je pad te overwinnen.

Zo zijn er ook mantra’s voor het hart, om meer compassie te voelen, of voor de keel, om de communicatie te openen. Je kunt mantra’s ook gebruiken als je nieuwe intenties wilt maken, als je een bepaalde kwaliteit in jezelf meer wilt ontwikkelen, bv innerlijke kracht of vreugde. Mantra’s kun je in je eentje zingen of met een groep, dat verbindt en versterkt de intensiteit.

Waarom mantra’s: hoe kwam je daarmee in aanraking en wat gaf/wat geeft het jou ?

Vanaf het moment dat ik naar Deva Premal begon te luisteren, zo’n jaar of zes geleden, merkte ik direct het prettige effect op me. Toen ben ik op zoek gegaan, daar wilde ik meer over weten en leren. Ik ben een module mantra-yantra in Bilthoven gaan volgen, en toen ik Willemijn (Kaasjager, met wie Nynka de retreat mantra en yoga samen geeft) vertelde over mijn enthousiasme voor mantra’s dacht ze direct aan iemand waaraan ze me per sé wilde voorstellen. Dat bleek een goede intuïtie te zijn. Ze bracht me in contact met Jolanda Jonkers, die zich al heel lang met mantra’s bezig hield en daar ook les in gaf. Toen ik haar zag wist ik, van jou ga leren. Dat klopte ook. Ik heb bij haar twee modules Dru Sound gevolgd en enorm veel van haar geleerd. Ook over de meer spirituele kant van het zingen. Zingen heeft namelijk een helend effect op veel mensen. Vaak komen leerlingen op les omdat ze iets willen overwinnen, oplossen of bevrijden. Dat is vaak onbewust en wordt tijdens de lessen vanzelf duidelijk. Soms gaat het over iets wat al heel lang vast zit.

Ook over het fysieke aspect van mantra’s zingen heb ik veel geleerd. Het fysieke effect is namelijk heel concreet en totaal niet zweverig. De trilling van je stem brengt je meer in contact met je lichaam. Bovendien reguleert het zingen je adem, die wordt trager en daarmee kalmeert je hele systeem, je hele lichaam maar ook in je hoofd word je rustiger. Mantra’s zingen is heel gezond.

Ik gebruik zelf vaak de mantra’s in mijn hoofd om niet overdonderd te worden door de prikkels van alledag, als ik de stad in ga bijvoorbeeld. Het helpt me om bij mezelf te kunnen blijven. Verder gebruik ik graag het zingen van mantra’s om tot stilte te komen, en op die manier de stilte van een meditatie in te glijden. Dat maakt voor mij een groot verschil. Als ik direct op mijn meditatiekussen ga zitten en ik moet eerst nog mijn ’to-do’ lijstje in mijn hoofd horen…

Ik heb nu ook een harmonium aangeschaft, dat was een groots en belangrijk moment. Met mijn harmonium op schoot durf ik overal te zingen ! Hij geeft de grondtoon en de akkoorden aan en geeft me de basis. Ik ben helemaal blij met mijn harmonium. Na een drukke dag, vol muziek en zanglessen, vind ik het nog steeds heerlijk om mantra’s te zingen of te luisteren. Het is een pad wat zich blijft ontwikkelen, ik leer nieuwe mantra’s kennen, en door les te geven en mantra’s door te geven via workshops en retreats blijf ik mezelf ook ontwikkelen. Het houd me ‘on track’ doordat het me helpt om rustig te worden en telkens terug te keren naar mezelf.

Waarom in la Perle bij Egbert & Ilja ?

Omdat het een fantastische plek is die jullie daar gecreëerd hebben. Je kunt bij jullie tot jezelf komen, ook door jullie gastvrijheid. De ruimte in het huis is prachtig, maar de ruimte rondom ook. Het is een rustgevende plek. En dan: het heerlijke eten van Egbert ! Het hele totaal pakket geeft een mooie ondersteuning.

Dank je wel Nynka, en we zien je graag weer met Hemelvaart in B&B la Perle d’Anrosey !

Ilja Tammen, 17 april 2017 Anrosey

Voor info en aanmelden:

Website van Nynka Delcour

06 22 74 65 84

Deel dit bericht: