Image Header

Ontdek het gebied van de trois provinces en de weidse omgeving rondom

Chambres d'Hôtes La Perle d'Anrosey

Het landschap in de zuidpunt van de Haute-Marne.

La Perle d’Anrosey ligt in de vallei van het riviertje de Amance; in het glooiende heuvellandschap van de Haute-Marne, op de grens met de Bourgogne, de Haute-Sâone en de Vogezen. Bossen, weilanden met vee, akkerbouw en riviertjes en slaperige dorpjes wisselen elkaar af. Een prachtig wandel- en fietsgebied waar rust en ruimte nog heersen.

De combinatie van een verblijf in het adellijke landhuis in één van onze ruime en authentieke gastenkamers, met overdag een flinke wandel- of fietstocht maakt uw verblijf tot die bijzondere  ervaring waar de ‘campagne profonde’ goed in is.  Eenvoudigweg even in een andere wereld. Je laten opladen door de natuur. Ver van de hectiek.  Kijk hier voor informatie en prijzen van onze arrangementen.

Wandelen

Het glooiende landschap, met afwisselend bossen en landerijen, de rust en de authenticiteit maken deze streek tot een uitstekend wandelgebied. We hebben hier een aantal wandel tochten voor u klaarliggen, ook kunt u desgewenst één van onze stafkaarten meenemen. De wandelingen zijn aangegeven met kleuren. U kunt zelf bepalen hoe lang of hoe kort u wandelt,  we hebben tochten van 5 km, 10 km, maar ook van 22 km. Met een lunchpakketje en een flesje water op stap, of u maakt uw wandeltocht zò dat u rond de middag bij een stadje met een restaurant bent.  Wandelingen starten veelal vanuit la Perle, maar u kunt ook met de auto naar een ander startpunt rijden,  een paar dorpen verderop.

Wandelmeditatie

Op verzoek kunt u een wandelmeditatie uitproberen; onder begeleiding van de vrouw des huizes Ilja loopt u in stilte en aanwezigheid. Een eenvoudige manier om te beginnen met ont-stressen. De natuur dringt dieper tot u door, en maakt de rust en ruimte in uzelf  ‘wakker’. U ervaart zichzelf als onderdeel van het geheel, wat vaak ontroering en dankbaarheid oproept. Be my guest & give it a try !

Fietsen

De zuidelijke Haute-Marne is een uitstekend fietsgebied voor de sport-fietser. Rust, ruimte en weggetjes bijna zonder verkeer heersen nog in dit glooiende heuvellandschap. Op slechts een dag rijden van Nederland kunnen wielrentoeristen hier prachtige tochten maken door de heuvels.  We hebben hier een aantal fietstochten voor u klaarliggen en u kunt van tevoren bepalen hoe zwaar of hoe licht u uw tocht wilt maken. Neem uw lunchpakket mee, of plan uw fietstocht zò dat u rond de middag in een klein stadje komt, waar u uw lunch in restaurant of op een terras kunt gebruiken. De geoefende fietser kan hier mooie tochten maken van 60, 80 of 100 km. Meer of minder kan natuurlijk ook.

 

Paardrijden met een Nederlandse gids

Vanaf 2017 is het mogelijk om onder begeleiding van Mijanou van Ingen paard te rijden. Er wordt met kleine groepen gereden en de duur van de ritten varieert van een/twee uur tot een hele dag. Zij is Accompagnateur de Tourisme Equestre en verzorgt paardenritten vanuit Vicq, een dorpje vlakbij Anrosey. Graag begeleidt zij mensen te paard door de prachtige bossen, weilanden en dorpjes van de Haute Marne.

Haar paarden worden zonder bit gereden en hebben geen hoefijzers volgens ‘cheval au naturel’. Zo kunnen ze af en toe ook wat eten en drinken onderweg. De paarden leven het hele jaar buiten in groepen.

Kijk op de website van Mijanou van Ingen voor meer informatie

Dagtochten in de omgeving van Anrosey.

* Langres ligt op 35 autominuten (30km) van Anrosey, de vestingstad van Diderot, met haar kathedraal, vestingmuren en vergezichten. Diderot is de uitvinder van de encyclopedie en sinds 2013 is er een museum aan hem gewijd wat u kunt bezoeken. In het nabijgelegen stuwmuur, Lac de la Liez, kunt u zwemmen. U kunt een bezoek aan Langres ook combineren met een bezoek aan de iets verder gelezen Abdij van Auberive

* De abdij van Auberive, gesticht door cisterciënzer monniken in 1135 en herbouwd in de 18e eeuw. Tegenwoordig  is het een museum.

* Bourbonne-les-Bains ligt op 15 autominuten rijden, een piepklein thermenstadje, al sinds de oudheid bekend om de geneeskrachtige werking van haar bronwater. Een gemoedelijk dorp met een streekfunctie voor de winkeltjes, supermarkt en weekmarkt. Tijdens het kuurseizoen, maart t/m oktober, zijn er altijd franse “curisten” die hier verblijven.  De ochtenden brengen ze door in de kuurbaden en ‘s middags slenteren ze door de dorpsstraat en drinken ze hun kopje thee op het terras.

* Dijon, de hoofdstad van de bourgogne is op 75 autominuten rijden(90km). Een prachtige autorit door de weilanden over stille departementale wegen die u langs het kasteel van Champlitte voert, langs het kasteel van Fontaine Francaise en het middeleeuwse dorp Bèze. In Bèze,  kunt u de grotten bezoeken, gedeeltelijk te voet en gedeeltelijk per boot over het onderaardse meer. De Kelten noemden dit stadje ooit Bezv, “de geboorte van de rivier”. Dijon is een elegante stad met een mooi historisch centrum, met een katedraal, een overdekte markthal, veel terassen en musea. In het paleis van de graven is het musée de beaux-arts gevestigd wat een bezoek waard is.

* Dagtripjes kunt u maken naar de Citadel in Besançon, of de kapel van Le Corbusier in Ronchamp.

Vide greniers & Brocantes

In de weekenden in de zomer zijn er de fameuze ‘zolder opruimingen’ ofwel vlooienmarkten, ze lijken een beetje op de vrijmarkt zoals in Nederland op koningsdag, alleen dan natuurlijk met franse rommel & curiosa. Heel vaak is er nog nèt dat ene schaaltje of kopje te vinden. Ik ben zelf nogal fan van theepotten die ik daar zie. Maar ook van oud glaswerk, vazen en soms zelfs hele serviezen!  Egbert kijkt vaak naar oude gereedschappen; zo ingenieus ! Maar of je nu slaagt of niet, het is altijd gezellig. Elk dorp organiseert één keer per jaar zo’n brocante. Met een buffet voor de lunch met zelfgebakken frites en worstjes van de grill. In Anrosey is de Brocante altijd de eerste zondag van september. Egbert staat dan  samen met een aantal anderen achter de dorps frituur en Ilja speelt die dag een korte theatervoorstelling voor (of met) de kinderen uit de buurt. In de ‘Journal de la haute-Marne’ vindt je de agenda. Of kijk op vide-greniers

Markten

Streekproducten zijn te vinden op de wekelijks markten in verschillende plaatsjes in de buurt. In Langres op zaterdag, in Jussey op dinsdag  en op woensdag in Bourbonne-les-bains.

Wijnproeverij

Anrosey ligt aan de rand van het wijnbouwgebied Bourgogne en op een uur rijden zijn ook enige Champagnehuizen te vinden. Vroeger was dit één en al wijnbouwgebied, maar na de  druivenziekte Phylloxera die hier rond 1880_1890 rondwaarde waren bijna alle wijnstokken in de Zuid Haute Marne vernietigd. De wederopbouw van de wijnbouw concentreerde zich voornamelijk rond Dijon en Beaune en er werden resistente druifsoorten uit America geimporteerd. Er zijn nu nog slechts een paar wijndorpen bij ons in de buurt. Zoals Coiffy le Haut (op 10km van Anrosey) met twee wijnboeren en proeverijen. De route des grands Crus langs de grotere wijn chateaux start bij Dijon.