+ 33 (0) 325 882 001

Image Header

Interview met Fredrike de Winter

« We zijn allemaal muzikale wezens » !’Interview met muzikaal talent en enthousiast docente Fredrike de Winter.  ‘ Fredrike komt van 12 -16 juni 2017 een workshop zang en body percussie geven in La Perle. Ik stel haar graag middels dit interview aan u voor:

Wat betekent musiceren voor jou ?

‘Musiceren is voor mij een manier om expressie te geven aan wie ik ben. Niet meer en niet minder. Ik heb toevallig een muzikaal talent gekregen en het is heel fijn om daarmee mijn gevoel te kunnen uitdrukken. Je zou kunnen zeggen dat muziek mijn taal is.’

Je geeft een zang en bodypercussie workshop, wat is bodypercussie precies?

‘Bodypercussie is een prachtige manier om samen ritme te maken. Basisklanken zijn de stamp en de klap, de bassdrum en de snare van het drumstel, als het ware. Andere ritmische klanken komen tot stand als je op andere delen van het lichaam slaat, op de borst en de benen bijvoorbeeld. De bewegingen en het geluid van die bewegingen, geven muziek die je kunt zien en dans die je kunt horen. Je lichaam wordt een bewegend muziekinstrument. Heel plezierig.

Het valt mij op dat er in heel korte tijd een heerlijke vitale energie loskomt. Altijd. In elke groep die ik geef zie ik dat gebeuren. ‘

‘ In mijn workshops combineer ik bodypercussie met zang, zo bouw ik fysieke rustmomenten in. We werken dan vaak in kleinere groepjes en je kunt de tijd nemen om naar elkaar te luisteren. Er zijn zoveel mooie en laagdrempelige improvisatievormen waarin zang en bodypercussie uitekend te combineren zijn. Ik heb die leren kennen via o.a. Anita Daulne van Zap mama, Rhiannon en Bobby Mc Ferrin en ik werk er heel graag mee.

Het is magisch dat het mogelijk is om met een groep mensen als een volwaardig orkest te musiceren; melodie, harmonie, ritme, zonder ook maar één muziekinstrument te gebruiken.

Veel ervaring is niet nodig. We zijn allemaal muzikale wezens, dat zie ik elke keer bevestigd in workshops die ik geef.’

Wat is jouw muzikale traject tot nog toe, en welke ontwikkeling zie je daarin ?

‘ Ik ben al lang onderweg in de muziek, op mijn zesde begon ik met het elektronisch orgel en op mijn achtste ging ik meedoen met de drumband: lekker slaan, herrie maken en op straat zijn. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik graag van me wilde laten horen, lekker lawaai maken, en dat ik er een groot plezier in schiep om daarmee ook uit een zekere bekrompenheid te breken.

Ik heb gestudeerd aan het conservatorium in Utrecht en was heel lang een puur klassiek slagwerker. Dat hield in mijn geval ook in dat ik doodsbang was als ik geen noten voor me had, geen partituur.

Ik heb lang muziek gemaakt die ik vanuit het denken en de controle stuurde. Maar toch zocht ik blijkbaar iets anders. Mijn verlangen om mijn wezen tot uitdrukking te brengen maakte dat ik door bleef zoeken naar andere muzikale vormen. Ik heb altijd al van het fysieke aspect van slagwerk spelen gehouden, en van de aardsheid. Ik hou van slaan, zeg ik vaker gekscherend !

Toen ik steeds meer op deze voorliefde durfde te vertrouwen kon ik de controle van het hoofd langzaam maar zeker loslaten. En in de muziek mijn eigen vrijheid en expressie uit gaan drukken, mijn meest dierbare manier van expressie waar ik ook de meeste capaciteiten heb liggen.

En nu werk ik zo graag en geïnspireerd met improvisatie !’

Veelzijdig

Het is goed om te weten dat Fredrike Cum Laude afgestudeerd is aan het conservatorium Utrecht en jarenlang bij de meest vooraanstaande orkesten gespeeld heeft, zoals het AKSO/Schönberg Ensemble, het Nieuw Ensemble en Slagwerk Den Haag. Ook heeft ze veelvuldig aan muziektheater producties meegewerkt o.a bij Vis à Vis en Theater Sonnevanck. En in 2017 speelt ze wederom voor het Holland Festival in het Concertgebouw van Amsterdam.

Momenteel ontwikkelt ze zich veelzijdig, zo te zien aan wat ze op haar programma heeft staan: ze is percussioniste bij een jeugtheatervoorstelling, accordéoniste en percussioniste in een prachtig en poëtisch dansproject Simpel Verlangen in verzorgingstehuizen, ze speelt binnenkort een aantal door haar gecomponeerde zeemansliederen bij een boek presentatie…. en dan geeft ze ook nog haar workshops !

Waarom in La Perle bij Egbert & Ilja ?

 ‘Ik zou niet weten waar anders! De plek die jullie hebben is zo inspirerend. Het atelier is mooi ruim en hoog, met een goede akoestiek. En dan is er nog de mogelijkheid om buiten te werken, op het landgoed. Of in het huis, in de hall bijvoorbeeld. Of in het kerkje in Anrosey.

Landhuis in de zomer, met bloeiende boom op de voorgrond

En dan, ik vind het heel fijn om bij jullie te zijn, jullie faciliteren zo veel. Het koken van Egbert is een weldaad en de gehele verzorging gebeurt met aandacht. Bovendien hebben jullie ook nog eens veel affiniteit met expressie, muziek, met de kunsten. Jullie bieden een heerlijk nest om zo’n meerdaagse te kunnen doen.

Ik kom heel graag weer !’

Merci Fredrike en wij zien je graag in juni terug bij La Perle !

 

Ilja Tammen, Anrosey 13 maart 2017.

Voor info en aanmelden:

http://fredrikedewinter.nl/zomer-zang-bodypercussie-frankrijk

06-14683265 of info@fredrikedewinter.nl

 

 

Deel dit bericht: